Egri Főegyházmegye hírei

Főoldal Gaudete újság
Gaudete újság
Gaudete XXVII. évfolyam 3. szám (2014. június) PDF Nyomtatás E-mail

Bemutatkoznak a szentelendők

Bővebben...Greutter György vagyok. 1972-ben születtem Miskolcon, ebben a városban nőttem fel, az érettségiig itt végeztem az iskoláimat. 1998-ban diplomáztam kertészmérnökként Budapesten a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. A kötelező sorkatonai szolgálat letöltése után a mezőgazdaságban dolgoztam növénytermesztőként gyümölcsösben és szántóföldön.
Felnőttként voltam elsőáldozó, majd a munkám mellett kezdtem el teológiát tanulni, levelező tagozaton, a budapesti Sapientia főiskolán.
A papi szolgálatra szóló hivatásomat fokozatosan ismertem fel. Ebben jelentős szerepet játszottak, a szentmiséken való rendszeres részvételem, valamint a szemináriumot megelőző teológiai tanulmányom. Lelkiismeretem szaván keresztül hallottam meg ezt a hívást, amit először nem fogadtam kitörő örömmel, idővel azután egy nagy ajándékra leltem benne, ami a Teremtő szeretetét fejezi ki számomra.

Bővebben...
 
Gaudete XXVII. évfolyam 2. szám (2014. március) PDF Nyomtatás E-mail

Istennek adott életek

Bővebben...Nagyböjt van. Lemondásokról, áldozatokról beszélünk, igyekszünk helyet készíteni a szívünkben, az életünkben, hogy a Húsvét az valóbban a feltámadt Krisztussal való találkozás legyen számunkra. A leghitelesebb példa áll előttünk Jézus Krisztus személyében. Őt követve vállaljuk évről évre a szent 40 nap megtartását, jobban figyelünk Istenre az elcsendesedésben, az imában, igyekszünk figyelmesebbek, megértőbbek és elfogadóbbak lenni embertársaink iránt is.

A közelmúltban két olyan emberről, két olyan papról olvastam, akiknek a példája ide kívánkozik a nagyböjti gondolatok közé. Egyrészt azért, mert Istennek adott életekről van szó és ez nem csak a pap, hanem minden ember feladata és célja is. Másrészt pedig azért mert két áldozatos életpélda számunkra. Egészen másfajta két áldozat, abban azonban meggyeznek, hogy Istenért és az iránta érzett szeretetből az emberekért vállalt szolgálat volt mindkettőjük élete és áldozata. Két fiatal pap, egyikük Olaszországban, másik pedig Irakban élt.

Bővebben...
 
Gaudete XXVII. évfolyam 1. szám (2013. december) PDF Nyomtatás E-mail

Bővebben...

Hol ragyog ma a betlehemi csillag?

Nem könnyű megtalálni az adventi-karácsonyi vásárok ragyogásában. A tereken karácsonyi dallamok csalogatják az embereket. Sült gesztenye, kürtős kalács, forralt bor illata vegyül a levegőben. A fákon, bokrokon, házak falán mindenfelé fényfüzérek ragyognak. Szeretem ezt az időszakot. Hangulata van az ilyen advent vasárnap délutáni  forralt borozásnak  a barátokkal. Közeledik az ünnep! Csak valahogy mintha a betlehemi csillag fénye lenne kicsit halványabb.

Ahogy mondtam, szeretem ezt az időszakot, szóval nem azzal akarom most folytatni, hogy a fogyasztói mentalitást ostorozom, amiért el akarja lopni vagy talán már el is lopta a szívünkből a csendes adventi várakozást és az igazi karácsonyt. Csupán azt szeretném, ha a lényeget hangsúlyoznánk, ha adventről, ünnepről, karácsonyról beszélünk.

Sokszor úgy tűnik nekem, hogy már a betlehemi barlang átalakult egy romantikus történetté, ami az adventi vásárok központi díszítő eleme lehet. Mária, József, a Kisded, bárányok, pásztorok egy meghitt kompozícióban, ami előtt lehet pózolni, fényképet készíteni.

A teljes cikk az újságban olvasható.

Bakos Tamás

főszerkesztő

 

Bővebben...
 
«ElsőElőző1234KövetkezőUtolsó»

1. oldal / 4
Premium joomla templates by Lonex.

Olvassa be okostelefonjával

Mobile Barcode

BelépésSzavazások

Hogy tetszik Önnek az új honlapunk:
 

Online felhasználók

Oldalainkat 2 vendég böngészi
Tartalom találatai : 296486